Macar Prens Rákóczi'nin şifa aradığı çamur unutuldu

Macar Prens Rákóczi
                Muratlı-Tekirdağ karayolu 12. kilometre üzerinde yer alan ve Prens II. Ferenc Rákóczi’nin şifa bulduğu yer unutuldu. Bölgeye Prens II. Ferenc Rákóczi anısına dikilen anıtın üzerindeki yazılar büyük oranda silinirken, etrafının ise adeta çöplüğe döndüğü görüldü.



                Anıtı, Macar konuklar diktirmişti
                2008 yılında Macaristan’dan gelen konuklar tarafından Süleymanpaşa-Muratlı karayolu 8. kilometre üzerindeki Yarapsan Mevkii’ne (Heyelan bölgesi olarak bilinen yer), Prens II. Ferenc Rákóczi anısına anıt dikilmişti.
tasarım59 reklam paketi
                Karayolları Şube Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde dikilen bu anıt, Rákóczi’nin sık sık ziyaret ederek romatizmasına çare aradığı ‘Yarapsan Çamuru’nu işaret etmek amacıyla yapılmıştı.
                Organik madde oranı % 90 ve bikarbonatça zengin!
                Organik madde oranı % 90 olan ve bikarbonatça zengin, nötr ile hafif alkali arası özellik gösteren Yarapsan Çamuru’nun, özellikle romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor.
                Ortalama sıcaklığı 21-24°C olan bu çamurun radyoaktivite değeri ise eski yıllarda 3,5 Eman olarak ölçülmüştü. Muratlı-Tekirdağ karayolu Gündüzlü Mahallesi yakınlarındaki bu doğal kaynağın zamanında bölge halkı tarafından kullanıldığı ancak günümüzde neredeyse tamamen unutulduğu ortaya çıktı.
                Şifa arayanların uğrak noktası imiş!
                Bir dönem şifa arayanların uğrak noktası olan bu çamura gösterilen ilginin yıllar içinde azaldığına dikkat çekilirken, Prens Rákóczi’nin hayatını inceleyen Macarlar’ın Tekirdağ’a her geldiklerinde onun Tekirdağ’da yaşadığı yerleri ziyaret ederken bu özel çamuru da görmek istedikleri öğrenildi.




                Tarihi değer yok oluyor!
                Muratlı-Tekirdağ karayolu Yarapsan Mevkii’ndeki Rákóczi Anıtı çöplerin arasında kaybolurken, anıt üzerindeki yazılar da okunamaz hale geldi.
                Anıtın hemen yanına dökülen çöp yığınları, hem çevre kirliliğine hem de tarihi değerin yok olmasına sebep oluyor.
                Yetkililerden bu önemli doğal ve tarihi değerin korunması ve sağlık turizmine kazandırılması bekleniyor.



Yayınlanma Tarihi : 13/5/2025 14:02
Okunma Sayısı : 1186

MURATLIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?


Çevre ve hava kirliliği
Ulaşım ve otopark
Çarpık kentleşme
Alt yapı ve kanalizasyon
Asayiş ve uyuşturucu
Yeşil alan ve parklar
Yol ve kaldırımlar
reklam 1
Günlük Kurlar